Vandaag start de internationale #Bijwerkingenweek. Deze week wordt extra aandacht gevraagd voor het melden van bijwerkingen van medicijnen. Want hoe meer we te weten komen over bijwerkingen, hoe veiliger we medicijnen kunnen gebruiken.

In Nederland kun je als zorgverleners of patiënt vermoedelijke bijwerkingen zelf melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Het maakt niet uit of je het medicijn bij de apotheek haalt of bij de drogist, en of je het dagelijks gebruikt of eenmalig. Voor elk medicijn kun je een bijwerking melden. Ook wanneer je er niet zeker van bent dat de klachten door het medicijn komen.

CBG (College ter beoordeling van Geneesmiddelen) voorzitter Ton de Boer: “Een melding is niet automatisch een bijwerking. We analyseren meldingen goed om te beoordelen of er een relatie is tussen het medicijn en de bijwerking. We spreken pas van een bijwerking wanneer het waarschijnlijk is dat de klachten daadwerkelijk door het medicijn komen.”

Waarom een bijwerking melden?

Voor een nieuw medicijn zijn de meeste bijwerkingen al bekend uit onderzoek. Deze bekende bijwerkingen zijn zorgvuldig beoordeeld en worden meegenomen bij de goedkeuring. Daarom lees je  deze bijwerkingen ook terug in de bijsluiter. Toch kan het zijn dat de ernst van een bijwerking anders is dan uit onderzoek bleek. Of dat er zich nieuwe bijwerkingen voordoen. Daarom is het belangrijk om altijd bijwerkingen te melden. Zo kunnen wij de veiligheid van een medicijn goed in de gaten houden en actie ondernemen wanneer nodig.

Overigens wordt de veiligheid van medicijnen niet alleen op basis van spontane meldingen van patiënten of zorgverleners bewaakt. Medicijnbedrijven voeren regelmatig verplichte veiligheidsanalyses uit en moeten de uitkomsten hiervan aan het College ter beoordeling van Geneesmiddelen melden. Daarnaast bestaat er een internationale databank waar alle landen informatie over bijwerkingen van medicijnen in verzamelen.

Zo meld je een bijwerking

Ervaar je bij het gebruik van uw medicijn een bijwerking? Dan kun je deze melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via www.mijnbijwerking.nl. Lareb verzamelt, registreert en analyseert individuele meldingen, in opdracht van het CBG. Of het nu gaat om een medicijn op recept of uit de schappen van de drogist.
Bespreek de bijwerking ook altijd met je arts.

De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse (social) mediacampagne, georganiseerd door de World Health Organization. Dit jaar doen hier 82 landen aan mee.

Voor meer informatie klik hier. Een animatie is te bekijken door op het plaatje hieronder te klikken.

Back To Top