Alles over Corona en PH
Vraag en antwoord over Vaccinatie

Esther Nossent, longarts,
voorzitter sectie pulmonale vaten NVALT.
Marco Post, cardioloog,
secretaris sectie pulmonale vaten NVALT.


Rolf Berger, kindercardioloog,
lid sectie pulmonale vaten NVALT
10 januari 2021
Beste pulmonale hypertensie patiënten en naasten,
Vanuit de Stichting Pulmonale Hypertensie kregen wij de vraag een aantal zaken toe te lichten ten aanzien van het COVID-19 vaccin en Pulmonale Hypertensie.
Uitgebreide informatie over het COVID-19 vaccin kunt u vinden op de website van het RIVM: Vaccin tegen COVID-19 | RIVM.
Vorige week is er in Nederland gestart met vaccineren tegen het coronavirus (SARS-CoV-2). Het is nog niet exact bekend wanneer patiënten met pulmonale hypertensie aan de beurt zijn. De uitvoering van het vaccineren zal niet via de ziekenhuizen gaan maar via de GGD of uw huisarts. U ontvangt dus een oproep voor vaccinatie via de GGD of uw huisarts. De verschillende vaccins lijken effectief en veilig te zijn. De vaccinatie beschermt tegen een ernstig beloop van de infectie en dat is voor patiënten met pulmonale hypertensie van groot belang.
De COVID-19 vaccins zijn niet getest bij patiënten met pulmonale hypertensie. Echter tot heden zijn er geen redenen om aan te nemen dat de vaccinatie niet vellig zou zijn bij patiënten met pulmonale hypertensie. RNA ribonucleic acid vaccins, zoals het Pfizer/BioNTech vaccin, bevatten geen levend virus. Daarom zijn deze vaccins in principe ook veilig voor patiënten die afweer onderdrukkende medicatie gebruiken of om andere redenen een verminderde afweer hebben. Er is een kleine kans dat bij deze personen het vaccin op de langere termijn een minder goede werking heeft. Advies blijft echter u wel te laten vaccineren. Hierdoor is het van belang na de vaccinatie u te blijven houden aan de adviezen van het RIVM; met o.a. het houden van 1.5 meter afstand, een goede handhygiëne, etc. Ook is het gebruik van pulmonale hypertensie medicatie geen bezwaar om gevaccineerd te worden tegen dit coronavirus.
Gebruikt u bloedverdunners zoals acenocoumarol of fenprocoumon? En krijgt u een uitnodiging voor het COVID-19 vaccin? Geef de datum van vaccinatie door aan de trombosedienst. Was de laatste INR-meting voor de vaccinatie (te) hoog (INR > 3.5)? Dan moet u contact opnemen met de trombosedienst, om te zorgen dat de INR op het moment van prikken niet te hoog is. Ook bij het gebruik van direct werkende antistollingsmedicatie (DOAC); zoals apixaban, rivaroxaban, edoxaban, dabigatran, kunt u gevaccineerd worden met het COVID-19 vaccin. Verdere informatie en instructies zullen volgen via uw huisarts of de GGD die de vaccinaties verzorgen.
Slechts een klein aantal kinderen wordt daadwerkelijk ziek van een COVID-19 infectie. De algemene mening is dat kinderen niet ernstig ziek worden van een COVID-19 infectie. Dit betreft in ieder geval kinderen jonger dan 12 jaar en waarschijnlijk ook kinderen jonger dan 16 jaar.
Voor zover bekend (wereldwijd) vormen kinderen met (ook ernstige) pulmonale hypertensie hier geen uitzondering op.
Veiligheid en effectiviteit van het COVID-19 vaccin is (nog) niet onderzocht bij kinderen en wordt dan ook (nog) niet geadviseerd voor kinderen jonger dan 16 jaar.
Op grond van bovenstaande overwegingen wordt op dit moment geen COVID-19 vaccinatie geadviseerd voor kinderen met pulmonale hypertensie jonger dan 16 jaar.
Wij hopen elkaar snel weer “in het echt” te kunnen zien op een informatiedag pulmonale hypertensie.
Hartelijke groet,
Marco Post, cardioloog, secretaris sectie pulmonale vaten NVALT
Rolf Berger, kindercardioloog, lid sectie pulmonale vaten NVALT
Esther Nossent, longarts, voorzitter sectie pulmonale vaten NVALT
Vraag en antwoord over het Corona virus


Dank jullie voor de extra informatie!
Beste
Wat ontzettend mooi om te zien dat er, vooral in een lastige en vrij onzekere tijd als deze, zoveel informatie beschikbaar is die veel duidelijkheid en eventuele geruststelling brengt. Met name voor PH/PAH patiënten die een potentiële risicogroep vormen.
Ik laat deze reactie achter met de simpele achterliggende gedachte dat ik het belangrijk vind dat we, wanneer dan ook, aan elkaar blijven denken. Dit brengt werkelijk waar een lach op mijn gezicht!
Met vriendelijke groet
Laurens Zandvoort
Heldere en duidelijke informatie!!