Kennis hebben over gezondheid betekent niet automatisch dat je in staat bent een ziekte te beheren.

“Gezondheidsvaardigheid” betekent hoe goed mensen informatie en diensten kunnen vinden, begrijpen en gebruiken om beslissingen over hun gezondheid te nemen. Als mensen niet genoeg gezondheidsvaardigheid hebben, kan dat leiden tot slechtere gezondheid, hogere sterftecijfers en hogere zorgkosten.

Kristen Carter, M.S., heeft een recent artikel geschreven in Psychology Today met de titel “Gezondheidsvaardigheid naar een hoger niveau tillen”. Ze zegt dat alleen gezondheidsvaardigheid misschien niet genoeg is om goed voor je gezondheid te zorgen. Mensen moeten ook geloven dat ze hun gezondheid kunnen beheren en verbeteren. Dit betekent bijvoorbeeld meer bewegen en gezond eten, wat vaak moeilijk is voor veel mensen. Technieken zoals het hebben van motiverende gesprekken en zelfonderzoek kunnen mensen helpen meer vertrouwen te krijgen. Deze methodes helpen mensen om zelfverzekerd en vaardig te worden, wat belangrijk is om gezond gedrag vol te houden en de doelen van gezondheidsvaardigheid te bereiken.

In een artikel uit 2020 wordt voorgesteld dat gezondheidsvaardigheid opnieuw moet worden gedefinieerd als het “vermogen van een persoon om kennis en informatie te verkrijgen en te gebruiken om de gezondheid te behouden en te verbeteren op een manier die past bij de persoon en de situatie.”

Lees hier het gehele artikel.

Back To Top