Bij PH kan er minder zuurstof worden opgenomen in het bloed, waardoor je organen minder zuurstof ontvangen. Het hart en andere organen kunnen daardoor in de problemen raken. Om dit te voorkomen krijg je extra zuurstof. Dit kan even wennen zijn.

Pulmonale hypertensie is  met extra zuurstof niet te genezen, maar het kan je klachten wel verminderen.

De meeste mensen krijgen zuurstof via een neusbril. Dat is een plastic slangetje dat achter de oren en langs het hoofd naar de neus loopt. Er zijn verschillende apparaten die zuurstof geven. Er zijn vaste systemen voor thuis, draagbare flessen voor buitenshuis, of een draagbaar systeem met accu. Je kunt niet zelf kiezen uit de verschillende soorten systemen. Welke je krijgt hangt af van de hoeveelheid zuurstof die je nodig hebt en voor hoe lang. Hoe vaak je op pad gaat en hoe je woont speelt ook mee. Jouw arts, zorgverzekeraar en leverancier spelen een rol in de keuze. Bespreek je wensen met je arts.

Sommige mensen gebruiken tijdelijk zuurstof, anderen de rest van hun leven. Van de bedrijven die zuurstof leveren mag je verwachten dat zij je aanvullende informatie geven. Bijvoorbeeld over hoe het apparaat werkt, hoe je om moet gaan met storingen en hoe je jouw apparaat gebruikt op andere plekken, zoals tijdens vakantie.

Zuurstof wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hieronder vallen zuurstofapparatuur en bijbehorende artikelen, zoals neusbril, zuurstofslang, en een deel van de stroomkosten als je een vaste zuurstofconcentrator gebruikt. Kosten voor zuurstof kunnen deels vallen onder het eigen risico.

Meer informatie is te vinden  door te klikken op de onderstaande onderwerpen:

Back To Top