Medicatie & eigen bijdrage

Voor medicijnen die vanuit de basisverzekering worden vergoed, zijn door de overheid maximale vergoedingen vastgesteld. Voor veel geneesmiddelen ontvang je een volledige vergoeding, voor anderen betaal je een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is maximaal 250 euro per kalenderjaar.

Op het moment dat de € 250,- is bereikt, verzorgt de zorgverzekering de betaling van de extra kosten.

Voor de behandeling van pulmonale hypertensie geldt deze eigen bijdrage voor twee middelen:

  • selexipag, dit geldt alleen voor 200 mcg, 400 mcg, 600 mcg, 800mcg en 1000 mcg tabletten.
  • riociguat , dit geldt alleen voor 0,5 mg en 1mg tabletten.

Deze bijdrage staat los van het eigen risico dat je al moet betalen.

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt voor zorg. Je betaalt het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent en zorg nodig hebt uit de basisverzekering.

Vanaf 2019 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar. De overheid stelt het verplicht eigen risico vast. Bovenop het verplicht eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Een wettelijke eigen bijdrage betekent dat je voor sommige zorg een deel van de kosten zelf betaalt. De hoogte van de eigen bijdrage en de zorgsoorten waarvoor deze geldt, stelt de overheid vast. Zo geldt er bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer, kraamzorg en sommige medicijnen.

De fabrikanten hebben er voor gekozen de eigen bijdrage terug te laten betalen aan de patiënten, door middel van een zogenoemde TBR (terugbetaalregeling). Deze regeling geldt alleen voor bovengenoemde doseringen.

Voor de terugbetaling van de eigen bijdrage voor selexiag en riociguat  moet je zelf actie ondernemen. Nadat je een rekening van je zorgverzekeraar hebt ontvangen kun je deze zowel digitaal als per post indienen bij TBR Nederland. Digitaal indienen kan via de website van TBR Nederland. Dit kan via je mobiele telefoon, tablet of computer. Voor het indienen van een declaratie heb je het gespecificeerde overzicht (de factuur/rekening) van je zorgverzekeraar nodig. Hiervoor log je met je DigiD in op de website van je zorgverzekeraar.

Na het indienen van de factuur betaalt TBR  je meestal binnen 5 werkdagen. Daarna kun je de rekening van de zorgverzekeraar betalen met het ontvangen bedrag. Je hoeft dit bedrag dus niet voor te schieten!

Back To Top