Wat is PH

Pulmonale hypertensie is een hoge druk in de bloedvaten van de longen. Deze hoge druk in de longvaten heeft ernstige gevolgen voor de werking van het hart. Onbehandeld is het levensbedreigend voor de patiënt.

Longtransplantatie

Als behandeling met medicatie niet voldoende effect meer heeft kan soms een longtransplantatie worden uitgevoerd.

Zuurstoftherapie

Als er in de longblaasjes niet voldoende zuurstof kan worden opgenomen in het bloed kan schade ontstaan aan organen en kan je steeds minder goed functioneren.

Leven met PH

Pulmonale hypertensie is een zeldzame aandoening die invloed heeft op je leven. Het brengt beperkingen met zich mee, waardoor je je leven moet aanpassen.

Kinderen met PH

Op volwassen leeftijd is PAH een progressieve, irreversibele aandoening. Onder kinderen komt in 80% van de gevallen een reversibele vorm van PAH voor. Progressieve PAH komt oom voor, maar is veel zeldzamer.

Wetenschappelijke onderzoeken

De expertisecentra in Nederland nemen deel aan nationale- en internationale studies naar oorzaak en behandeling van pulmonale hypertensie.

Nederlandse expertisecentra

Er zijn 5 expertisecentra op het gebied van pulmonale hypertensie in Nederland. Het UMC Groningen is het landelijk centrum voor kinderen met PH.

Back To Top