Omgaan met financiële gevolgen van pulmonale hypertensie

Als je pulmonale hypertensie hebt, kan dat financiële gevolgen hebben. Je zorgkosten gaan omhoog en als je ver moet reizen om naar een PH expertisecentrum te gaan, zijn er ook reis- en parkeerkosten.
Tegelijkertijd kun je ook minder inkomsten hebben, omdat je minder gaat werken of niet meer kunt werken. Mogelijk gaat je partner ook minder werken om er voor je te kunnen zijn. Rondkomen wordt dan een uitdaging.

Kosten besparen

Meer kosten en minder inkomsten betekent dat je zuiniger aan moet doen, geen eenvoudige opgave! Op de website van het Nibud vind je handige en slimme bespaartips.

Overstappen naar een andere zorgverzekering?

Een goedkopere zorgverzekering afsluiten lijkt soms een makkelijke manier om kosten te besparen. Maar je kun juist duurder uit zijn door over te stappen. Dat komt omdat vooraf meestal niet goed in te schatten is hoe hoog je zorgkosten zullen zijn.

Waar moet je op letten?
– Zet op een rijtje welke zorg je de komende tijd nodig hebt. Vraag eventueel je arts om je daarbij te helpen.
– Denk je aan overstappen naar andere verzekeraar? Vergelijk dan de premies en voorwaarden van je huidige polis met die van een aantal andere polissen.
– Probeer in te schatten of overstappen naar een goedkopere polis ook op langere termijn voordelig voor je zal zijn.

Toeslagen en tegemoetkomingen

Mensen die niet veel inkomsten hebben, kunnen vaak toeslagen of tegemoetkomingen krijgen van de overheid, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag.
Ook gemeenten geven soms een extra bijdrage in de zorgkosten.
Misschien kun je voor een financiële regeling in aanmerking komen. Lees meer over toeslagen en vergoedingen op de website van het Nibud.

Zorgkosten aftrekken

Soms kun je bepaalde zorgkosten aftrekken van de belasting. Lees op de website van de Belastingdienst aan welke voorwaarden je dan moet voldoen.

Geldzorgen

Misschien lukt het niet of maar nauwelijks om rond te komen met het geld dat je hebt. Daar kun je wakker van liggen en er veel over piekeren. Vragen die kunnen spelen zijn:
– Waar betaal je alle rekeningen van?
– Kun je nog wel de dingen blijven doen die je graag doet?

Erover praten

Heb je beginnende financiële problemen? Praat er dan over met mensen die je vertrouwt, dat kan een goede vriend of vriendin zijn. Zij kunnen je steunen en je misschien ook helpen, bijvoorbeeld bij het ordenen van je administratie of het onderhouden van contacten met instanties. Praten over geldproblemen kan moeilijk zijn. Je schaamt je misschien, of je vindt het te privé. Toch lucht het vaak op om je zorgen te delen, je kunt je daardoor minder alleen voelen.

Schulden

Als je je rekeningen niet kunt betalen of een lening niet kunt terugbetalen, ontstaan er schulden. Het is verstandig om dan snel hulp te zoeken. Je kunt dan het beste naar je gemeente gaan, je gemeente is verplicht je te helpen en zal samen met je kijken wat er nodig is. Je kunt bijvoorbeeld hulp krijgen van een maatschappelijk werker of van een schuldhulpverlener.

Tips bij schulden:
– Ken je niemand die je kan helpen om financieel orde op zaken te stellen? Dan kun je hulp vragen van een vrijwilliger van SchuldHulpMaatje.
– Op internet zijn stappenplannen te vinden waarmee je zelf je schulden kunt regelen. Je vindt ze bijvoorbeeld op de website van het Juridisch loket.

Sombere gevoelens door schulden of geldzorgen

Door deze zorgen kun je somber worden of depressieve gevoelens krijgen. Had je dit soort klachten al, dan kunnen ze erger worden. Het is dan verstandig om professionele hulp te zoeken. Je PH team  of je huisarts kan samen met je kijken wie jou kan helpen.

Back To Top