Er is nog geen geneesmiddel voor pulmonale hypertensie gevonden. De huidige medicatie die bij enkele vormen van PH kan worden ingezet, is gericht op het verminderen van de klachten en het verlichten van het hart.

De medicatie voor  Pulmonale Hypertensie zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden/ontspannen. Het hart krijgt het iets gemakkelijker;  de druk in de longslagader vermindert, waardoor het hart het bloed makkelijker naar de longen kan pompen. Het hart wordt minder zwaar belast. Doordat het bloed makkelijker naar de longen kan worden gepompt, wordt er ook meer zuurstof opgenomen vanuit de longblaasjes. De klachten bij de patiënten worden minder heftig.

Het is voor de behandeling van pulmonale hypertensie belangrijk om te weten van welke vorm van pulmonale hypertensie sprake is. Patiënten met groep 1 (PAH) en groep 4 (CTEPH) pulmonale hypertensie kunnen vaak bovenstaande medicijnen gaan gebruiken. Bij patiënten met groep 2 (hartziekten) of groep 3 (longaandoeningen)  pulmonale hypertensie werken deze medicijnen meestal niet of juist tegenovergesteld. Bij deze patiënten kunnen de klachten alleen minder worden door de ziekte te behandelen die de PH heeft veroorzaakt.

Alleen mensen met groep 4 (CTEPH) kunnen soms genezen van pulmonale hypertensie. Dit kan door een speciale operatie, deze wordt pulmonale endarteriëctomie (PEA) genoemd en kan maar in twee ziekenhuizen in Nederland worden gedaan. Hierbij worden de bloedstolsels en littekenweefsel weggehaald uit de longslagaders. Als deze operatie niet mogelijk is kan er soms ook gekozen worden voor een dotterbehandeling: Ballon Pulmonalis Angioplastiek (BPA). Hierbij wordt geprobeerd de verstopping op te heffen door op de juiste plaats een ballon op te blazen, dit werkt hetzelfde als een dotterbehandeling.

Pulmonale hypertensie wordt in Nederland pas vanaf 1998 behandeld. Voor 1998 was de enige optie een longtransplantatie. Vanaf 1998 kwam het middel Epoprostenol in Nederland. Daarna zijn er steeds meer middelen gekomen.

Er komen steeds meer medicijnen en betere behandelingen, dankzij vele onderzoeken.

Klik hier voor medicatie

Back To Top