Kunnen veranderingen in het dieet helpen bij de behandeling van pulmonale hypertensie? Een recent onderzoek suggereert dat bepaalde voedingsmiddelen invloed kunnen hebben op de verstijving van de bloedvaten bij deze aandoening.

Het tijdschrift Cell Metabolism heeft een onderzoek – Dietary intake and glutamine-serine metabolism control pathologic vascular stiffness – ScienceDirect – gepubliceerd van Stephen Chan, MD, PhD, onderzoeker aan de Universiteit van Pittsburgh, waarin de relatie tussen voeding en pulmonale hypertensie werd onderzocht.

De studie toont aan dat cellen in de longslagaders van PH patiënten een verhoogde behoefte hebben aan twee aminozuren; glutamine en serine. Verhoogde niveaus van deze aminozuren stimuleren de productie van collageen, wat op zijn beurt leidt tot verstijving van de longbloedvaten en verminderde functionaliteit.

Uit het onderzoek blijkt dat een dieet met te weinig glutamine en serine de functie van het hart en bloedvaten verbetert bij knaagdiermodellen (ratten) met pulmonale hypertensie.

Onze resultaten bieden samen een fundament voor dieetinterventie gericht op glutamine en serine om verstijving van de longslagaders, veranderingen in de longslagaders en daaropvolgende PH te verbeteren,” schreven de onderzoekers.

Als gevolg daarvan suggereerde het team dat het vermijden van voedingsmiddelen rijk aan glutamine en serine of het eten van voedingsmiddelen zonder deze aminozuren de werking van de huidige PH-medicatie zou kunnen verbeteren.

De onderzoekers zeiden dat hun ontdekkingen kunnen helpen bij het vinden van manieren om PH te behandelen door te begrijpen hoe collageen in de bloedvaten wordt gemaakt en hoe we dit kunnen beïnvloeden met voeding en metabolisme.

“Er zijn meer onderzoeken nodig om te zien of de aminozuren in ons voedsel voornamelijk en rechtstreeks bijdragen aan littekenvorming (fibrose) in de bloedvaten van de longen bij PH. Ook of veranderingen in het dieet als een belangrijke factor kunnen dienen die de productie en/of afbraak van aminozuren in de longen beïnvloedt naarmate de PH erger wordt,” voegden ze eraan toe.

Cell Metabolism , opgericht in 2005,   is het belangrijkste onderzoekstijdschrift dat zich toelegt op het publiceren van nieuwe, impactvolle artikelen die zowel fundamenteel als klinisch metabolisch onderzoek omvatten.

Back To Top