Een ontstekingsremmende voeding met visolie, veel eiwit, leucine en oligosacchariden kan mogelijk effecten van pulmonale hypertensie (PH) op het hart en de skeletspieren verminderen.

Een internationaal onderzoeksteam van biologen, voedingswetenschappers en sportfysiologen aan o.a. Wageningen Universiteit en het Hartcentrum Leipzig laat dit zien in een artikel dat recent gepubliceerd werd in Scientific Reports.

Visolie en een speciaal soort koolhydraat genaamd oligosacchariden zijn bekend vanwege hun ontstekingsremmende werking. Extra eiwit en het aminozuur leucine helpen de spiermassa te behouden via effecten op het spiermetabolisme.

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in een nieuw muismodel van pulmonale (arteriële) hypertensie, waarin jonge vrouwelijke muizen gedurende 8 weken een natuurlijke gifstof (monocrotaline, MCT) toegediend kregen die het vaatsysteem beschadigd zoals bij PH.

De muizen die MCT kregen in combinatie met een standaard voedingspatroon, ontwikkelden een verdikking (hypertrofie) van de rechter hartkamer en littekenweefsel (fibrose), waardoor de hartkamer minder goed kan samentrekken. Daarnaast bleef de toename in lichaamsgewicht achter in vergelijking tot gezonde muizen op een standaard voedingspatroon. De muizen die MCT kregen in combinatie met de speciale voeding, bleven ook achter in gewichtstoename, maar ontwikkelden veel minder schade aan het hart. Dit preventieve effect van de voeding werd bevestigd door analyses van genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van littekenweefsel.

Resultaten

De onderzoekers bestudeerden ook effecten op verschillende beenspieren. Spieren die voor hun functie afhankelijk zijn van zuurstof, zoals de tibialis anterior (TA) en de extensor digitorum longus (EDL), toonden spierafbraak in muizen die MCT in combinatie met een standaard voeding kregen. In de muizen die de speciale voeding kregen, was de mate van spierafbraak minder. In een spier die nagenoeg niet afhankelijk is van zuurstof, de soleus, was geen verschil te zien. Dit laat zien dat negatieve effecten op de spier zeer waarschijnlijk een gevolg zijn van zuurstoftekort bij PH.

De onderzoekers concluderen uit hun onderzoek dat het juiste voedingspatroon mogelijk negatieve effecten van PH op het hart en de spieren kan verminderen. Het gaat hier om primaire preventie, dus het verminderen van het optreden van symptomen tijdens de progressie van de ziekte. Of voeding ook symptomen kan verminderen zodra deze al zijn ontwikkeld, is op basis van dit onderzoek niet te zeggen. Hiernaar is vervolgonderzoek nodig.

Alhoewel onderzoek in muizen meestal niet direct te vertalen is naar de mens, zijn de uitkomsten toch klinisch relevant. Een specifieke voeding zoals hier gebruikt, moet helaas nog ontwikkeld worden voor klinisch gebruik en eerst bestudeerd worden. Maar het is vooralsnog niet te verwachten dat een voeding met meer vette vis en de juiste eiwitten (bijvoorbeeld uit zuivelproducten) zal schaden voor mensen met pulmonale hypertensie.

Lees het orginele artikel: https://www.nature.com/articles/s41598-019-46331-4?

Paulien Vinke

Back To Top