Ik ben Bernd de Bont. Mijn vrouw en ik hebben een samengesteld gezin. Ik heb 2 bonus kinderen; een dochter, een zoon én 2 bonus kleindochters. Onze hond Mila zien we ook als een rijkdom in ons gezin. Ik ben woonachtig in Amersfoort.

Eind augustus 2021 kreeg ik de diagnose PAH. Achteraf blijkt dat door een genmutatie te komen, het gaat dus om de erfelijke variant.

Doordat ik moeite kreeg met traplopen en totaal uitgeput op zolder aankwam zijn we uiteindelijk naar de huisarts gegaan. Toen ging alles in een stroomversnelling. Ik had binnen een week mijn diagnose!
Als je diagnose krijgt, is dat bikkelhard. Veel dingen waar ik energie uithaalde of energie van kreeg mogen dan opeens niet meer. Gelukkig sta ik positief in het leven en denk ik in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Dit wil zeker niet zeggen dat ik geen slechte dagen ken. Want door de medicatie, zowel in pil vorm als via een infuuspomp, word je iedere moment geconfronteerd met de ziekte. Ik zoek vaak de grenzen op en leer zo nieuwe grenzen ontdekken.
Mijn motto om door te gaan is “ik ben niet ziek, maar ik heb een ziekte”. Deze ziekte draag ik door heel mijn leven heen. Door zo om te gaan met mijn PAH kan ik met stapjes de kwaliteit van mijn leven verbeteren. Maar niet zonder de steun van mijn gezin, vrienden en een geweldig PH-team van het St Antonius ziekenhuis te Nieuwegein.
Ik heb altijd veel en vaak voor anderen klaargestaan en ook nu wil ik dat blijven doen.
Doordat ik plaats genomen heb in het bestuur, hoop ik nu en in de toekomst mijn steentje te kunnen bijdragen om bestaande en nieuwe patiënten te helpen. Samen met de andere leden van het bestuur willen we ervoor zorgen dat pulmonale hypertensie beter bekend wordt, zodat deze ziekte in een eerder stadium kan worden vastgesteld.

Back To Top